Zeci de cadre didactice le cer ajutor parlamentarilor pentru acordarea sporului de calculator

0
444

Zeci de cadre didactice din municipiul Târgu Jiu au mers astăzi în audienţă la senatorul Florin Cârciumaru pentru a-i cere sprijin în obţinerea sporului de calculator. Sporul respectiv ar trebui să se acorde personalului auxiliar din învăţământ. Este vorba de secretarii de şcoli, contabili şi directori.

Aurel Popescu, directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, din Târgu Jiu, este unul dintre profesorii care a mers în audienţă la parlamentarul de Gorj şi a cerut sprijin. Aurel Popescu a precizat că în unitatea de învăţământ salariile sunt întârziate cu o săptămână, din cauză că Inspectoratul Şcolar Judeţean a întârziat validarea sau invalidarea statelor de plată.

Conform lui Aurel Popescu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu a avizat statele de plată pentru profesori, din cauză că lefurile au inclus și sporul de condiţii vătămătoare, respectiv sporul de calculator. Din acest motiv, plata salariilor este blocată de o săptămână.

 

Directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, din Târgu Jiu, a mai spus că profesorii i-au cerut senatorului Florin Cârciumaru să intervină pe lângă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar pentru invalidarea sau validarea statelor de plată. Profesorii din cadrul instituţiei de învăţământ sunt extrem de nemulţumiţi şi ameninţă că nu vor mai intra la ore sau că vor picheta instituţii publice din municipiu.

 

La rândul său, Antonio Săvescu, contabil în învăţământul preuniversitar, a declarat că sporul de condiţii vătămătoare a fost acordat, începând cu anul 2009. Practic în toate legile salarizării sporul respectiv a fost menţinut.

Potrivit lui Antonio Săvescu şefii Inspectortului Şcolar Judeţean Gorj ar fi trebuit să aplice anumite proceduri legale, în ceea ce priveşte avizarea statelor de plată.

 

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, a declarat, în schimb că nu are nicio putere de decizie în legătură cu soluţionarea problemei sporului de condiţii vătămătoare, întrucât nu este ordonator de credite.

Astfel, potrivit lui Işfan, primarul este ordonator de credite şi de recomandarea ISJ se poate sau nu să se ţină cont la plata salariilor către profesori. Conform lui Işfan este necesar un regulament aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru a stabili locurile de muncă unde sunt condiţii vătămătoare.

 

Ion Işfan a mai declarat că şcolile au primit adrese din partea Ministerului Educaţiei în care se menţionează că acordarea sporului de calculator nu este posibilă. Işfan a precizat că la nivel naţional nu se mai acordă sporul de calculator din anul 2013. Şeful din învăţământul preuniversitar gorjean le recomandă directorilor de unităţi de învăţământ să respecte legea şi recomandările ministerului de resort.

 

Senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că a primit în această dimineaţă în audienţă peste 20 de profesori şi s-a discutat pe tema sporului de calculator. Cârciumaru a declarat că va sta de vorbă cu Ion Işfan şi se va implica personal pentru ca actul de învățământ să nu aibă de suferit.

Parlamentarul a mai spus că îi va contacta şi pe ceilalţi parlamentari social-democraţi de Gorj pentru a găsi soluţii, la fel cum s-a întâmplat şi în alte judeţe, unde se acordă acest spor de calculator.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here