Vești proaste pentru CEO. Crește prețul emisiilor de carbon

0
561

Vești proaste de la Bruxelles în ceea ce privește energia termo. Prețul emisiilor de carbon va crește. Parlamentarii europeni au susținut un acord de reformare a pieței UE a emisiilor de carbon după 2020 și de încurajare a creșetrii prețurilor emisiilor de carbon de la aproximativ 12 mii de instalații industriale și electrice. Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia susține că această măsură va afecta foarte mult compania, fiind nevoie de un efort financiar de peste 40 de milioane de euro în plus față de anul trecut pentru achiziționarea certificatelor necesare.

Noile norme pentru Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii au fost convenite în noiembrie după luni de negocieri între grupurile politice și națiunile din UE, dar a fost totuși necesară și aprobarea oficială a Parlamentului European. Dintre cei 678 de parlamentari care au votat, 535 au fost în favoarea lor, 104 împotrivă și 39 abțineri.Prețurile europene ale carbonului au crescut cu aproximativ 15%. Pentru Complexul Energetic Oltenia, creșterea prețului emisiilor de carbon înseamnă un efort financiar  extrem, de peste 40 de milioane de euro față de anul trecut pentru achiziționarea certificatelor  necesare.   Directorul CEO, Sorin Boza va merge la finele acestei luni la Bruxelles pentru a dezbate această problemă.

Uniunea Europeană dorește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030, ca parte a Acordului general de la Paris, pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.