Turist străin, salvat din munți

0
402

Salvamontiștii, jandarmii și polițiștii au fost în alertă seara trecută, după ce un turist de origine daneză s-a rătăcit în munți în zona Rânca. Bărbatul în vârstă de 62 de ani se afla în zona montană din Gorj  cu un alt prieten, iar în jurul orei 14:00 acesta a plecat să se aventureze singur pe munte. A vorbit la telefon cu prietenul său până la ora 16:00, însă, de atunci nu a mai știut nimic de el. 12 salvamontisti gorjeni au participat la acțiunea de căutare desfășurata in arealul valea Gilortului-vârful Păpușa – valea Gilortului cercetând zona atât din aval cat si din amonte . Trei ambulanțe Salvamont si doua utilaje șenilate tip ATV au fost folosite pentru apropierea de zona de căutare.

Bărbatul  a încercat să le trimită salvamontiștilor coordonatele locului în care se află, însă telefonul i s-a descărcat din cauza frigului.  După mai bine de două ore de căutări, turistul de origine daneză a fost găsit. Din fericire acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Salvamontiștii vin și cu o serie de recomandări pentru care vor să se aventureze pe munte. Pentru a evita situațiile nedorite, salvatorii le recomandă  să  fie echipaţi corespunzător,   să se informeze cu privire la accesibilitatea traseului telefonând la serviciul salvamont înainte de a urca pe munte,   să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă,  în condiţii meteo nefavorabile,   pentru eventualele problemele apărute pe traseu este indicat să telefoneze serviciului Salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.