Scandalul sporurilor continuă între directorii de şcoli şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj

0
282

Scandalul acordării sporului de calculator în şcolile gorjene este departe de a se fi încheiat. Câţiva directori de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Gorj sunt nemulţumiţi de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean de a modifica sporul de condiţii vătămătoare din statele de salarii de pe ultima lună şi au decis să apeleze la instanţa de judecată. Mai mult dect atât, a fost depusă o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în frunte cu inspectorul şcolar general Ion Işfan.

Constantin Deaconescu, directorul Liceului de la Bâlteni, a declarat că statele de plată au fost avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a eliminat sporul de calculator din statele de salariu. Directorul susţine că i s-a transmis iniţial că statele de salarii sunt în regulă, după care sporul a fost eliminat din statele de plată. La Liceul din Bâlteni sporul este acordat pentru opt salariaţi.

 

La rândul său, Gabriel Răscol, directorul Liceului Sportiv din Târgu Jiu, a precizat că sporurile au fost eliminate şi la instituţia pe care o reprezintă. A fost luată decizia de renunţare la sporul de condiii vătămătoare, la sugestia Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru ca profesorii să îşi poată încasa salariile. Răscol a declarat că a primit inclusiv ameninţări telefonice pentru a renunţa la sporul de calculator şi pentru a plăti salariile.

 

Totodată, Aurel Popescu, directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, din Târgu Jiu, că la nivelul şcolii sunt salarii foarte mici şi sporul venea să completeze leafa. Pierderea este de 200 de lei la salariu pentru beneficiari. Directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu” a precizat că 10 persoane din unitatea de învăţământ beneficiau de sporul de condiţii vătămătoare, iar sporul respectiv este acordat la nivelul Ministerului Educaţiei.

 

Aurel Popescu a mai declarat că Inspectoratul Şcolar General Gorj a neglijat problemele învăţământului preuniversitar. Nu se cunoaşte în momentul de faţă perspectiva învăţământului în judeţul Gorj. Potrivit lui Aurel Popescu, sunt profesori care nu ştiu dacă peste doi-trei ani vor mai avea catedră sau dacă şcolile în care predau în prezent vor mai funcţiona.

 

Totodată, Aurel Popescu, directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, din Târgu Jiu, a declarat că a fost trimis un memoriu şi la Ministerul Educaţiei. Problema sporurilor a fost în 32 de şcoli, însă rând pe rând directorii ar fi fost nevoiţi să renunţe la acestea. Acum se aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Educaţiei şi a procurorilor.

 

Într-o situaţie similară se află şi Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu”, condusă de directoarea Livia Zamfir.

Inspectorul şcolar general din Gorj Ion Işfan a declarat că este obligat să asigure salariile la 8.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar din judeţ şi acest lucru nu poate fi blocat de sporurile pentru unii directori. Işfan a precizat că directorii nu au dreptul la sporul de calculator. Inspectorul şcolar general spune că unii şefi de unităţi şcolare nu au ce face, dacă generează permanent scandal, având în vedere că Ministerul Educaţiei s-ar fi pronunţat în problema respectivă şi a stabilit că sporul este ilegal.