Pensionarii militari, protest spontan în Piața Prefecturii

0
268

Pensionarii militari au organizat în această dimineață un protest spontan în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Aproximativ 20 de pensionari militari au venit în centrul oraşului, cerând ca pensiile să le fie recalculate. O delegaţie a fostelor cadre militare a fost primtă de prefectul de Gorj, Ciprian Florescu.

Colonelul în rezervă Emanuel Bărbulescu, primvicepreședinte al Filialei Gorj a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere, unul dintre protestatari, a declarat că este necesar ca pensiile militarilor să fie recalculate. Este o lungă perioadă de timp în care pensiile militare au fost grav afectate.

Pensiile au fost reduse, iar familiile miitarilor au avut de suferit. Sistemul de pensii militare a fost dat peste cap de două acte normative, susține Emanuel Bărbulescu. Acesta speră ca Ministerul Apărării Naţionale să ia act de situaţie şi să îndrepte lucrurile.

Vox 1 Emanuel Bărbulescu

Pensiile militarilor nu au mai fost indexate de mulţi ani aşa cum ar fi trebuit. Situaţia trenează din anul 2010, susţin foştii militari. În  judeţul Gorj sunt 1.900 de militari pensionaţi. De asemenea, la nivelul Asociaţiei fostelor cadre militare din Gorj mai sunt doar 400 de membri care achită cotizaţie, numărul acestora fiind în scădere. Mulţi au vârste înaintate şi au nevoie de medicamente. Alţii ajung să moară şi să nu îşi mai vadă pensiile majorate.

Vox 2 Emanuel Bărbulescu

La rândul său, Ştefan Câmpeanu, fost militar se plânge că pensiile militare sunt sub limita decenţei. Bărbatul, care a fost cadru militar timp de 14 ani afirmă că se descurcă destul de greu, în condițiile în care prețurile au explodat, iar pensiile sunt foarte mici.

Vox Ștefan Câmpeanu