Numărul celor care solicită eliberarea unui pașaport este în creștere

0
181

Tot mai mulți gorjeni se prezintă la Serviciul Județean de Pașapoarte Simple pentru a obține un document de călătorie. Valentin  Surupăceanu, directorul Serviciului Județean de Pașapoarte Gorj, a declarat că numărul solicitărilor crește de la o săptămână la alta. Motivul este legat de debutul sezonului estival, dar și de apropierea vacanței elevilor.

Copiii până în 14 ani au nevoie de un pașaport pentru a călători în afara țării. De asemenea, doar în statele UE și în anumite țări cu care sunt încheiate acorduri se poate circula doar cu ajutorul cărții de identitate.

În primele cinci luni ale acestui an s-a înregistrat deja o creștere de peste 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cele mai multe solicitări fiind pentru eliberarea pașapoartelor electronice.

Termenul pentru eliberarea pașapoartelor temporare este de 14 zile. Numai în condiții deosebite pașaportul temporar se eliberează în câteva zile. Pentru a evita aglomerația, reprezentanții Serviciului Pașapoarte Gorj fac apel la cetățeni să își programeze atent concediile și să depună din timp documentele necesare pentru eliberarea unui act de călătorie.

Vox 1 Valentin Surupăceanu

Programările se pot face și online pe platforma epasapoarte.ro sau la ghișeele instituției.Sunt deschise două ghișee pentru primirea cererilor, din care unul este dedicat special programărilor online. Programarea online vine și în sprijinul funcționarilor instituției care nu mai pierd timp cu înregistrarea solicitărilor. Astfel, termenul de așteptare se reduce și aglomerația nu mai există în sala de așteptare.

Vox 2 Valentin Surupăceanu

Reprezentanții Serviciului de Pașapoarte Gorj se așteptă ca în perioada de vară numărul cererilor pentru eliberarea de pașapoarte să crească. Din acest motiv, angajații instituției sunt nevoiți să plece în concedii primăvara sau toamna pentru a nu bloca sau îngreuna activitatea.

Vox 3 Valentin Surupăceanu