Festivalul Național de Folclor „Cheile Oltețului“, organizat în premieră la Polovragi

0
306

Primăria din Polovragi organizează săptămâna viitoare, în premieră, Festivalul Național de folclor „Cheile Oltețului“, care are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc, reprezentând spațiul de afirmare a tinerilor interpreți și de repunere în circulație a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale țării. Organizat într-o zonă cunoscută pentru zestrea spirituală moștenită de generații de păstrători și purtători de folclor, festivalul va cuprinde un concurs de interpretare și este deschis tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc din întreaga țară.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști. Pot participa interpreți amatori ai folclorului muzical din toate zonele etnofolclorice românești. Nu pot participa artiști consacrați sau profesioniști. Juriul concursului va fi alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj, ai Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și ai Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului. Președinte și director al festivalului este conf.univ.dr. habilitat Gabriela Rusu-Păsărin.

În cadrul festivalului va susține un spectacol ansamblul din localitate. Anul acesta se împlinesc 71 de ani de la înființarea Ansamblului Focloric „Cheile Oltețului“ conform afirmațiilor lui Titu Rădoi în cartea sa „Columnele Prezentului“, unde ansamblul era considerat „Emblemă a condiției actuale a satului românesc“. Autoritățiile locale din stațiunea turistică Polovragi doresc să marcheze acest eveniment printr-un spectacol organizat în data de 18 iulie, începând cu ora 18.00 pe scena din Vatra Târgului. Spectacolul va aduce pe scenă cinci generații de dansatori și artiști locali. Aceştia vor repune în scenă suite la fluier și dansuri populare, dar și soliști vocali care au fost și sunt membri ai ansamblului.