DSVSA Gorj ia măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la nivelul judeţului

0
669

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj ia măsuri sporite pentru a combate pesta porcină africană la nivelul efectivelor de suine din judeţ. Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj, a declarat că în acest sens au fost demarate controale la nivelul localităţilor judeţului. S-a început în comunele Polovragi și Ţânţăreni, fiind verificate împreună cu poliţia transporturile de carne şi de animale vii.

Vox 1 Nicolae Călescu

Potrivit lui Nicolae Călescu, medicii veterinari au fost instruiţi cum să procedeze în cazul unor suspiciuni de pestă porcină africană la nivelul gospodăriilor din Gorj. A fost o suspiciune zilele trecute, dar din primele analize s-a stabilit că nu a fost vorba decât de o intoxicaţie. Analizele au fost trimise pentru confirmare la un laborator specializat.

Vox 2 Nicolae Călescu

În momentul de faţă, în România sunt înregistrate 9 judeţe cu pestă porcină africană. În total au fost depistate 524 de focare în judeţe precum Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa, Satu Mare, Bihor, Sălaj.

Vox 3 Nicolae Călescu

Medicii sanitar-veterinari le recomandă cetăţenilor să nu meargă în localităţile cu focare, pentru ca virusul să nu ajungă în Gorj. Omul poate transmite virusul respectiv, chiar dacă nu se îmbolnăveşte, mai spune Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

Vox 4 Nicolae Călescu