Astăzi se împlinesc 125 de ani de la naşterea Ecaterinei Teodoroiu

0
301

Autorităţile locale şi judeţene marchează astăzi 125 de ani de la naşterea Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, fiind organizate cu această ocazie o serie de manifestări care se vor desfășura pe parcursul întregii zile.  Evenimentele principale vor avea loc în Piaţa Prefecturii, lângă Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, recent restaurat. De asemenea, la Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu a avut loc în această dimineață o slujbă de pomenire, iar la Şcoala Gimnazială 7, actualul Liceu Forestier a fost vernisată o expoziţie de fotografie.

Totodată participanții la manifestări vor primi şi revista de benzi desenate realizată de elevii de la Liceul de Artă. Eroina benzilor desenate este chiar Ecaterina Teodoroiu şi faptele sale de vitejie din Primul Război Mondial.

Cel mai important moment al evenimentului va avea loc de la ora 18.00, în Piaţa Prefecturii, unde va fi proiectat pe un ecran filmul dedicat Ecaterinei Teodoroiu. De asemenea, va fi dezvelit monumentul Eroinei de la Jiu. Mausoleul va fi mai întâi acoperit cu un drapel uriaş care va fi înlăturat de pe operă, pentru ca aceasta să poată fi admirată de cetăţeni. Monumentul va fi mai apoi resfinţit de un subor de preoţi şi va putea fi redat publicului şi în circuitul turistic al municipiului Târgu Jiu. Restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu a costat 700.000 de lei.