Amenzi de peste 600.000 de lei, aplicate de ITM Gorj pentru munca la negru

0
253

De la începutul anului şi până în prima zi a lunii octombrie, inspectorii de munca din cadrul ITM Gorj au efectuat un numar total de 933 controale, dintre care 876 controale pentru identificarea si combaterea cazurilor de munca fara forme legale de angajare. George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj, a declarat că în perioada amintită au fost depistati 39 angajatori care utilizau „munca la negru”, avand 66 persoane fara forme legale de angajare, din care 12 sunt femei si un tanar sub 18 ani. Au fost aplicate 38 sanctiuni pentru utilizarea muncii fara forme legale de angajare in cuantum de 580.000 lei. Amenzile aplicate de ITM Gorj în primele nouă luni ale anului, au fost  de peste 600.000 de lei numai pentru munca la negru. La un  angajator verificat au fost depistate mai mult de 5 persoane fara forme legale de angajare,  documentele fiind transmise spre cercetare procurorilor. Angajatorii depistati ca prestau activitate cu persoane „la negru” desfasurau activitate in urmatoarele domenii: constructii, comert, zootehnie, spalatorii auto, exploatarea lemnului, patiserii, cafe-baruri, fast-food , coafura, etc.

Angajatorii au fost, de asemenea, somaţi să le încheie angajaţilor contracte de muncă pe 8 ore şi nu pe o durată mai mică.

George Romanescu a declarat că în perioada următoare inspectorii de muncă vor face muncă de prevenire în toate localitățile județului. Amenzile în cazul în care sunt depistate persoane fără forme legale de angajare sunt foarte mari. Sancţiunile sunt aplicate atât de firmelor, cât şi persoanelor găsite fără documente de muncă. Şeful ITM Gorj a precizat că amenzile sunt atât de mari, încât anumite firme riscă să se închidă, din acest motiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here