Absențele nemotivate i-au lăsat fără alocații

0
588
Inspectoratul Judetean Scolar Gorj a cerut o ancheta la un liceu din Tirgu-Jiu dupa ce trei eleve si-au modificat note in catalog si si-au motivat o parte din absente, a declarat, marti, inspectorul scolar general Liviu Andrei.

Au rămas fără alocațiile de susținere. Este vorba despre sute de familii din Gorj cărora le-a fost suspendat sau diminuat acest ajutor din cauza numărului mare de absențe pe care copiii lor l-au înregistrat la școală. Cu toate că pentru multe familii nevoiașe alocația de susținere era cea mai importantă sursă de venit, părinților nu le-a trecut prin cap să verifice dacă odraslele au ajuns sau nu la ore.

Alocația de susținere are un cuantum cuprins între 30 și 180 de lei și se plătește familiilor cu venituri reduse ca sprijin pentru elevi. În cazul în care numărul absențelor nemotivate al acestora depășeșete numărul de 20, plata acestora se suspendă până la următoarea situație transmisă de reprezentanții Inspectoratului Școlar, dar nu mai mult dse șase luni.

Elevilor  care au peste 20 de absențe, le este suspendat ajutorul pentru o perioadă de până la șase luni. În primul semestru al anului școlar 2017-2018, în județul Gorj, reprezentanții Agenției Județene pentru  Plăți și Inspecție Socială Gorj au suspendat acest drept pentru 109 familii. De asemenea, alte 196 de familii au primit doar jumătate din alocație pentru că odraslele lor au avut până la 20 de absențe nemotivate.

Aceste măsuri au ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri.