Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“, sărbătorită la Târgu Jiu

0
523

Autorităţile din Gorj sărbătoresc astăzi, 19 februaire, Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“. Pe 19 februaire se împlinesc 142 de ani de la naşterea sculptorului considerat creatorul artei moderne. Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român , filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“ organizează manifestarea „Colocviile Brâncuşi“. Programul a debutat încă de ieri cu vernisajul expoziţiei de arte vizuale a UAP, Filiala Târgu Jiu, la Galeriile Municipale de Artă.

Astăzi, în același spațiu al Galeriilor Municipale de Artă se va desfășura masa rotundă cu tema „Ansamblul brâncușian în contextul Centenarului. Între trecut și viitor“, după care invitații speciali vor face o vizită la Hobița, la Casa Memorială „Constantin Brâncuși“. După-amiază, de la ora 17.00, la Muzeul de Istorie „Alexandru Ștefulescu“ este programat vernisajul expoziției DOI(8) – Noi coordonate ale abstracției, a artiștilor plastici Dana Constantin și Marcel Bunea, invitat special criticul și istoricul de artă Ruxandra Demetrescu. Manifestări similare dedicate marelul sculptor Constantin Brâncuși au loc astăzi în mai multe zone din județ, după cum a anunțat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

 

Totodată, „Ziua Brâncuși“ va fi celebrată la Târgu Jiu printr-un spectacol de lumină, muzică și dans, „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată“, programat astăzi, începând cu ora 19.00, în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu. Organizatorii speră ca vremea să permită desfășurarea unui astfel de eveniment, în caz contrar, acesta va fi reprogramat, a anunțat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.