Bugetari cu salariile scăzute după noul cod fiscal

0
642

Aplicarea cumulată a legii salarizării și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat va conduce la o scădere a salariilor pentru 4 la sută dintre angajații bugetari, ceea ce înseamnă 40 de mii de persoane. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a precizat că unii bugetari vor avea salariile reduse între 10 și 40 la sută. Printre aceștia se numără angajații din sistemul de învățământ, polițiștii și grefierii. Daca și luna aceasta vor primi salariile diminuate, sindicaliștii amenință cu proteste.
Recent, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a admis că în cazul unor bugetari salariile vor scădea cu procente între 10 şi 40 la sută – cea mai mare scădere fiind în cazul preşedintelui României. Pe de altă parte,  ministrul Muncii a declarat că vor fi salarii mai mici doar pentru 3% dintre bugetari, dar că vor fi triplate pentru medici. În România sunt peste 1,2 milioane de angajaţi la stat – conform Ministerului Finanţelor – iar 3% dintre ei au primit o sumă mai mică din această lună. Bani mai puţini sau deloc au şi cei din învăţământ, care nu au norme întregi. Conform noii legislaţii intrate în vigoare, în acest moment, există şoferi de microbuze şcolare, cu lefuri mai mari decât anumiţi profesori. Sindicaliștii spun că una s-a discutat cu ei şi alta s-a făcut, iar legile s-au votat, fără ca parlamentarii să aibă habar de conţinutul proiectelor.
În urmă cu câteva zile, profesorii au dat un ultimatum noului guvern. Dacă lefurile lor nu cresc, ei avertizează că vor ieşi în stradă. Dascălii se plâng că primesc mai puţini bani şi că veniturile le-ar fi scăzut după modificarea Codului Fiscal. Două săptămâni, doar atât are la dispoziţie Guvernul pentru a lua o decizie în privinţa sistemului de învăţământ din România, ameninţă sindicaliştii. Altfel, se vor muta din şcoli în stradă.
Şi poliţiştii sunt nemulţumiţi pentru că le-a fost tăiat indemnizaţia de 40% din salariul de bază pentru fiecare oră de intervenţie la domiciliu adică atunci când stau acasă, dar la dispoziţie dacă se întâmplă ceva. 5 mii dintre aceştia au semnat o petiţie în semn de protest şi cer să nu mai fie obligaţi să intervină în timpul liber, dacă tot nu mai sunt plătiţi. Şi grefierii din sistemul judiciar au fost în grevă japoneză, după ce au aflat că unii dintre ei vor lua de luna viitoare lefuri mai mici şi cu 500 de lei. În timp ce unii târgujieni sunt revoltați de scăderea salariilor pentru bugetari, alții văd cu ochi buni adoptarea acestor măsuri.
Ministerul Muncii a transmis un comunicat în care face precizări cu privire la efectele legii privind salarizarea bugetarilor, susţinând că scopul acesteia a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul că pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite. Instituţia mai spune că în anul 2022, tot sistemul de salarizare va fi “complet echilibrat”, iar faptul că de la 1 ianuarie salariile foarte mari vor scădea a fost cunoscut încă din momentul dezbaterii legii în Parlament.