100 de ani de la moartea lui Vasile Craiu, aviator-erou gorjean din Primul Război Mondial

0
918

Autorităţile din Gorj vor marca anul acesta o sută de ani de la moartea unui aviator-gorjean erou, din Primul război Mondial. Este vorba de Vasile Craiu, unul din aviatorii de elită ai Armatei Române. În memoria cunoscutului aviator unul dintre avioanele Şcolii Superioare de Aviaţie civilă va purta numele Vasile Craiu.

Potrivit viceprimarului din Târgu Jiu, Adrian Tudor, pe fuselajul aparatului de zbor se află numele şi chipul pilotului miliar din Primul Război Mondial, considerat un veritabil AS al aviaţiei române.

Vox 1 Adrian Tudor

De asemenea, în luna august va apărea la Târgu Jiu o carte scrisă de Dan Antoniu despre viaţa şi faptele lui Vasile Craiu, a anunțat Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu-Jiu.

Vox 2 Adrian Tudor

La Târgu Jiu, pe 24 august va avea loc şi o expoziţie cu avionul şi file din viaţa lui Vasile Craiu. În Cimitirul Eroilor nu se mai ştie exact unde este înmormântat, dar zona în care a fost mormântul lui Vasile Craiu va fi marcată printr-o piatră funerară. Tot în august va fi organizată o expoziţie de filatelie şi va fi emisă o medalie comemorativă.

Vox 3 Adrian Tudor

Vasile Craiu a fost unul dintre așii aviației române în timpul Primului Război Mondial. Pentru acțiunile sale pline de curaj a fost avansat, în mod excepțional, la gradul de căpitan, la vârsta de 23 de ani. A murit în urma prăbușirii avionului pe care îl pilota, pe 24 august 1918.